Wat als je seks verbiedt of niet bespreekbaar maakt met mensen met een verstandelijke beperking?
Veel ouders en begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking praten liever niet met hun kind of cliënt over seksualiteit. Niet alleen omdat ze niet goed weten hóe ze dit moeten doen. Maar ook omdat ze bang zijn slapende honden wakker te maken of ze denken dat dit thema niet speelt bij hun kind of cliënt.
Het niet praten over seksualiteit vergroot niet alleen het taboe voor jouw kind of cliënt maar het werpt ook drempels op om dingen te vragen. Waardoor jij denkt dat er niets speelt…. En zo blijft de cirkel gesloten.
Maar het niet praten over seksualiteit ontneemt jouw kind of cliënt ook het recht op informatie over het eigen lijf. Maar ook over de veiligheid hiervan! Want wat als je niet weet welke aanrakingen wel of niet oké zijn, hoe kan je dan aangeven dat jou iets overkomen is wat niet oké was?! Dat iemand aan jouw geslachtsorgaan heeft gezeten, terwijl je hier nooit een woord voor geleerd hebt?
Tot zover in het kort waarom praten over seksualiteit dus belangrijk is. Ook of júist ook met mensen met een verstandelijke beperking. Omdat zij kwetsbaarder zijn en omdat zijzelf minder goed in staat zijn om aan de juiste informatie te komen.
Daarom zijn er ook veel ouders en professionals die hier wél aandacht aan besteden. Heel goed!
Maar helaas gebeurd dat niet altijd op de juist manier.
Een voorbeeld uit de praktijk.
Ik begeleid een koppel jong volwassenen met een verstandelijke beperking. (LVB) Ze hebben al een tijd een relatie samen en zijn er aan toe om bij elkaar te slapen. Vooral zij heeft behoefte aan intiem contact. En zou op den duur ook wel seks willen hebben. Maar haar vriend heeft vroeger op school seksuele voorlichting gehad. En hij heeft daar vooral geleerd dat seks niet mag. Hij heeft daar vooral uitgehaald dat het vies is en dat je geen seks mag hebben met elkaar. Hij blokkeert dan ook enorm als zij aangeeft iets verder te willen gaan dan zoenen. Wat voor hen beide impact heeft op hun seksuele ontwikkeling.
Dus wil je als ouder, zorgprofessional of leerkracht aandacht besteden aan het thema seksualiteit? Verdiep je dan in het thema en kijk wat belangrijke onderwerpen zijn om mee te geven. Blijf ruimte bieden aan de seksuele ontwikkeling, zonder deze af te kappen.
Weet je niet zo goed hoe je dat dan kan doen? Of wil je dat ik eens met je meedenk wat voor jouw kind of cliënt het meest helpend is? Neem dan even contact op. Ik denk graag met je mee!