Vraag van een moeder.
“Mijn zoontje van 2, speelt steeds met zijn piemeltje als hij in bad zit. Is dit wel normaal?”
Deze vraag hoor ik toch regelmatig. Ouders kunnen schrikken als hun kind veelvuldig aan hun geslachtsorgaan zit. Van de peuters masturbeert 25 tot 40 procent. Maar wat veel volwassenen doen is dat zij dit vergelijken met volwassenen seksualiteit. Bij kinderen, dus ook bij peuters is de seksualiteitsbeleving nog heel anders.
Kleine kinderen willen de wereld ontdekken. Zij ononderzoeken alles, waarbij ze natuurlijk beginnen met hun eigen lichaam. Als zij hun teentjes, handjes en naveltje hebben gehad, komen ze vanzelf terecht bij hun geslachtsdelen.
Ze beleven veel plezier aan hun lichaam en genieten van alles wat ze proeven, ruiken en vooral voelen.
Wanneer je deze twee bij elkaar optelt, begrijp je waarom je peuter de neiging heeft om aan zijn geslachtsdelen te friemelen. Toch vinden veel ouders het gênant wanneer ze hun kleine dit zien doen. Vooral wanneer het gebeurt in de aanwezigheid van anderen.
De meeste kinderen ontwikkelen de gewoonte van het friemelen aan hun geslachtsdelen al tijdens hun babytijd. Alleen valt het dan minder op. Hun geslachtsdelen worden het merendeel van de tijd bedekt door een luier, waardoor je kleine er niet bij kan. Zodra je kind vaker zonder luier rondloopt, krijgt deze steeds meer gelegenheid om van deze aandrang een gewoonte te maken. Dat is vaak op het moment dat je kind begint met zindelijkheidstraining.
Overigens ontwikkelen jongetjes deze gewoonte vaker dan meisjes. Zij hebben niet alleen meer om te betasten en is hun geslachtsorgaan meer zichtbaar maar zij kunnen ook extra onder de indruk zijn van de ontdekking dat hun piemeltje hard wordt als ze eraan friemelen.
Kinderen ervaren nog geen gevoel van seksuele opwinding zoals volwassenen dit kunnen. Maar kunnen wel een gevoel van prettig en ontspanning ervaren. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen dit gedrag vaker laten zien, vooral in spannende situaties.
Hoe ga je er mee om?
- Keur het gedrag niet resoluut af. Hiermee stagneer je de seksuele ontwikkeling.
- Benoem wat je ziet en zeg dat je snapt dat dit prettig is.
- Leg uit dat friemelen iets is dat je alleen doet, niet in het openbaar.
- Nadat je een aantal keren hebt uitgelegd dat je dit friemelen niet in het openbaar doet, kan je het ook negeren. Het kan immers geen kwaad. Vaak wordt het gedrag vanzelf weer minder.
- Je kunt je kind ook afleiden door het iets anders te spelen te geven. Doe dit echter niet te consequent. Want dan krijgt je kind toch de boodschap mee wat hij/zij doet, niet goed is.
Je kunt dit gedrag ook zien bij oudere kinderen, of zelfs bij volwassenen wanneer er sprake is van een verstandelijke beperking of autisme. Ook dan hoef je je geen zorgen te maken. Tenzij het gedrag echt een obsessie gaat worden en het niet meer te reguleren is. Dan zal je dit gedrag meer moeten bijsturen.
Heb je hier toch nog vragen over?
Neem dan contact op. T. 06-22057231 of mail info@praatjesenzo.nl