Regelmatig komt het voor dat als ik over mijn werk vertel, mensen reageren met: “Nou wij zijn thuis heel open over seks.” Als ik dit aan ouders van cliënten vraag, wordt er vaak ook zo gereageerd.
Ook binnen de zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking, wordt dat vaak gezegd. “Oh, maar ik praat daar heel open over hoor.”
Maar wat is dat dan eigenlijk, open praten over seks?
Ik kom er bij doorvragen nog wel eens achter dat die openheid tegen kan vallen. Dat het alleen besproken wordt als het kind of de cliënt een vraag stelt. Dat betekend vaak dat er dan alleen op die vraag wordt ingegaan. En dat er dus een heleboel aan informatie niet verteld wordt.
En hoe zit het als iemand geen vragen stelt? Want als je niet precies weet wat er “te koop” is, zal je er ook niet zo snel naar vragen.
Ook komt het voor dat als ik dan vraag welke woorden er gebruikt worden voor de geslachtsorganen. Er soms hele bijzondere woorden voorbij komen. Zoals muis, noenoe, flipje etc. Veelal verhullende taal. Maar verhullende taal maakt het bespreken van seks niet heel erg open. Het kan juist onduidelijkheid geven als het kind of de cliënt de gangbare woorden niet leert te gebruiken.
Wat me ook nog al eens opvalt. Is dat er alleen grappen worden gemaakt over seksualiteit. Nu ben ik zeker voorstander om met wat humor het ijs te breken, om zo makkelijker het gesprek aan te kunnen gaan. Maar als alles maar humoristisch blijft. Hoe goed komt de informatie dan aan? En hoe leer je dan op een serieuze manier over seks te praten?
Open over seks praten, is vooral makkelijker over seks praten.
Maar hoe doe je dat dan? Enkele tips;
* Ga niet alleen in op vragen van je kind of cliënt. Maar maak ook eens vanuit jezelf seksualiteit bespreekbaar. Het is
makkelijker om dit te doen aan de hand van situaties die zich voordoen. Bijvoorbeeld iets op tv of als er in uw
omgeving een baby’tje geboren wordt.
* Gebruik duidelijke, niet verhullende taal die voor de ander begrijpelijk is. Bedenk van te voren welke woorden je wilt
gebruiken om de geslachtsorganen te benoemen. Gebruik hierbij geen verhullende taal om verwarring te
voorkomen. Maar liever ook geen schuttingtaal. Want mogelijk gaat het kind of je cliënt deze woorden ook elders
gebruiken. Je kunt de woorden piemel en vagina goed gebruiken.
* Zorg voor een ontspannen sfeer. Humor kan hierbij zeker helpen. Maar maak er niet een grote grap van. Wat helpt is
dat je zelf ontspannen bent. Om zelf te ontspannen kan het helpen om je voor te bereiden op dit gesprek en het
eens hardop te oefenen. Wat ook bijdraagt aan een ontspannen sfeer is uiteraard de tijd te nemen. Mobieltjes ed.
aan de kant en echt even tijd voor elkaar.
Wil je graag meer leren over seksualiteit bij jouw cliënten? En wil je leren om makkelijker te praten over seks? Binnenkort geef ik 2 interactieve online workshops hierover.
Voor als je werkt met kinderen /jongeren (met of zonder beperking) http://praatjesenzo.nl/cursussen-en-workshops/kinderen-jongeren-en-seks/
Voor als je werkt met volwassenen met een verstandelijke beperking http://praatjesenzo.nl/cursussen-en-workshops/seksualiteit-bespreken-met-mensen-met-een-verstandelijke-beperking/