Praten met cliënten met een verstandelijke beperking over seks. Voor de een is dat vanzelfsprekend voor de ander een groot grijs gebied. Vanuit Praatjes enzo wil ik hen ondersteunen makkelijker over seks te praten. Ik geef hier diverse workshops voor.
In dit Bij Praatje vertel ik je graag waarom ik het belangrijk vind om met je cliënt te praten over seks.
Allereerst ben jij als begeleider/zorgverlener een voorbeeld voor jouw cliënt. Wanneer jij dus niet praat over seksualiteit. Is dat voor jouw cliënt ook lastiger. Maar wat als hij of zij wel vragen heeft over seks? Of iets heeft meegemaakt wat niet prettig was? Hoe vertel je dat aan iemand als hier nog nooit over gepraat wordt?
Door te laten merken dat je openstaat voor een gesprek over seksualiteit en hier zelf ook regelmatig naar vraagt of over begint, kan je cliënten over de drempel helpen. Neem je eigenlijk de drempel weg.
Alleen door in gesprek te gaan, weet je waar de begeleidingsbehoefte van de cliënt ligt als het om seksualiteit en relaties gaat.
Openheid over seksualiteit is een beschermde factor tegen seksueel misbruik. Als er makkelijker en opener over seksualiteit gepraat wordt, is de kans groter dat jouw cliënt verteld als deze iets meemaakt wat hij of zij niet prettig vind.
Maar draagt er ook toe bij dat jouw cliënt minder snel over grenzen van anderen heen gaat. Hij/zij heeft immers geleerd hoe je in gesprek kan gaan over seksualiteit en over wat je wel en wat je niet wilt.
Mensen met een verstandelijke beperking hebben dezelfde seksuele rechten als iedereen:
(Internationale verdrag van de WHO)
>> Het recht om je seksualiteit te ontdekken
>> Het recht om seksuele relaties aan te gaan
>> Het recht op bescherming tegen seksueel misbruik
>> Het recht op privacy
>> Het nastreven van een bevredigend, veilig en plezierig seksleven
Ik zie het als een belangrijke taak van een begeleider/zorgverlener om cliënten te ondersteunen en aan te sluiten op hun behoeften en hun rechten.
Tot slot en zeker niet onbelangrijk…. Het is gewoon heel erg leuk om met cliënten in gesprek te gaan over seksualiteit.
De begeleiders en zorgverleners die seksualiteit wél bespreekbaar maken met hun cliënt, ervaren dat de vertrouwensband met de cliënt toeneemt. Dat komt de zorg en begeleiding alleen maar ten goede en vergroot ook nog eens het werkplezier.
Wil jij ook makkelijker praten met jouw cliënten over seksualiteit?
Meld je dan aan voor de eerst volgende workshop Seksualiteit bespreken met mensen met een verstandelijke beperking op donderdag 19 mei. Meer informatie bij trainingen op de website van Praatjes enzo.