Seksualiteit is een ruim begrip. Praatjes enzo heeft een brede kijk op wat seksualiteit is. En praat over alle bijkomende aspecten. Zoals over gevoelens, wensen en grenzen, je eigen lijf, verliefdheid en relaties.
1. Gevoelens, wat vind je fijn, wat juist niet
Hoe leer je kinderen hun wensen en grenzen op de juiste manier aan te geven. Dat is een van de belangrijkste vaardigheden als het gaat om seksuele voorlichting en relationele vorming! Leren zeggen wat je prettig vind. Maar ook leren vertellen wat je niet prettig vind of niet wilt. Deze vaardigheden zijn belangrijk om te leren, zeker als het om je eigen lijf gaat. Het begint al vroeg… wie wil je wel of geen kusje geven…die oom met de kriebelbaard liever niet? Dan niet!
Respecteer dat het lijf van je kind van hem of van haar is. Vertel een kind ook naar wie het toe kan gaan als iemand toch iets gedaan heeft wat hij/zij niet wilde.
2. Verliefdheid
Wat is dat, op wie word je verliefd, hoe komt dat? En ook wat doe je wel of juist niet als je verliefd op iemand bent. Laat je dat merken? En hoe kan je dat dan doen? Een hoop vragen waar verliefde mensen mee rond lopen. Er zijn geen regels of wetten voor over hoe je met verliefdheid om moet gaan.
Niet kunnen eten en slapen, hyperactief zijn, geen concentratievermogen, vrolijk zijn, vlinders in je buik en heel onhandig zijn in het bijzijn van je liefje. Dit zijn allemaal tekenen van verliefdheid.
3. Liefde en intimiteit
Welke boodschap geef je aan je mee over liefde en intimiteit? Horen liefde en seks bij elkaar of kan je dit ook onafhankelijk van elkaar zien? Het is goed als je je realiseert dat jouw normen en waarden hierin vaak ook terug te zien is in de dingen die je zegt maar ook in die je zelf doet!
4. Relaties
Wat vind je een prettige relatie, is dat ook een veilige relatie? Hoe ga je dan met elkaar om?
Wil je met een man of een vrouw een relatie? En welke relatievormen zijn er eigenlijk allemaal?
5. Je eigen lijf
Je kunt al vroeg beginnen met het benoemen van de verschillende lichaamsdelen maar ook de geslachtsorganen. Zo leert een kind zijn/haar lijf al kennen. Kennis over het eigen lijf en hoe je het moet verzorgen is voor ieder kind belangrijk.
Het is goed dat een kind al voor de puberteit weet wat hem/haar te wachten staat in de puberteit. Hoe het lijf gaat veranderen en wat voor invloed hormonen hierop hebben.En ook heel belangrijk. Hoe voelt jouw kind zich in zijn/haar lijf!
6. Veilig vrijen en prettig vrijen
Uiteraard gaat dit over de verschillende vormen van anti-conceptie.
Maar zeker ook over dat seks prettig en fijn is en hoe je kunt vrijen zonder pijn. En uiteraard dat je niet hoeft te vrijen als je dat niet wilt!
7. Wensen en grenzen van de ander
Hoe houdt je rekening met je eigen wensen en grenzen is belangrijk. Maar ook hoe je rekening houdt met de wensen en grenzen van de ander. Leer je kind ook hoe het rekening kan houden met de grenzen en wensen van de ander. Hoe het hier naar kan vragen. En wat je kind kan doen als hij/zij niet zeker weet wat de ander wil.
Door kinderen hier over voor te lichten, bescherm je hen tegen ongewenste seksuele ervaringen. Een kind zal eerder herkennen wanneer gedrag van een ander niet veilig voelt. Het kan dit onderwerp makkelijker bespreekbaar maken met ouders/anderen wanneer er een veilig klimaat is waarin gesproken kan worden over seksualiteit, intimiteit en relaties.