Vrijdag 26 februari 2021 is het “Vertel een sprookje dag” Als het gaat om praten over seksualiteit, wil ik dit omdraaien naar “Vertel géén sprookje dag.”
Er worden nogal eens sprookjes verteld als het gaat om relaties en seksualiteit.
En dat begint onbewust al heel vroeg. Bij jonge kinderen. Mét sprookjes. Want in vele sprookjes zijn er zeer duidelijke genderrollen neergezet. Veelal gaat het om een mooie, ietwat zielige prinses die gered moet worden door een knappe en stoere prins. En na het trouwen, leefden zij nog lang en gelukkig…..
Er zitten zo heel wat normen en waarden over genderrollen in een sprookje verborgen. Zoals bijvoorbeeld:
Jongens/mannen zijn stoer, slim en de redder.
Meisjes/vrouwen zijn mooi, kwetsbaar en moeten gered worden.
Man en vrouw trouwen met elkaar en dan leef je nog lang en gelukkig.
Als er al een keer een stoerder meisje is, moet ze opboksen tegen de mannenwereld en zichzelf dubbel en dwars bewijzen. Of zichzelf als jongen voordoen zoals Mulan.
Nu hoef je niet alle sprookjes te verbannen. Maar vertel ze eens anders! Kan Kleinduimpje ook een meisje zijn? Of de prins van Sneeuwwitje een prinses? Of Doornroosje een jongen?
Want niet ieder kind kan zich in deze genderrollen herkennen. Soms doordat een kind ouders heeft van hetzelfde geslacht of die niet lang en gelukkig samen leven. Maar soms ook doordat zij zichzelf als meisje veel stoerder voelt dan die mooie kwetsbare prinses. En een jongen wil ook wel eens kwetsbaar mogen zijn en gered worden. Of zich mooi en blij voelen in een mooie prinsessenjurk.
Dat is één stuk van het verhaal. Dan hebben we nog het seksuele stuk over de voortplanting. Gelukkig zijn daar al heel wat goede stappen in gezet. Er worden daar minder sprookjes in verteld dan vroeger over de bloemkool en de ooievaar. Maar toch…. Vertel jij aan kinderen het werkelijke verhaal over waar de kindjes vandaan komen? Of maak je daar nog een beetje een sprookje van? Vind je dat nog lastig?
Dan vertel ik je daar graag meer over tijdens de online informatiebijeenkomst “Lentekriebels bij je kind” op donderdag 18 maart. 19.30-21.00 uur. Kosten slecht 10,-
Aanmelden kan via info@praatjesenzo.nl
Tot slot wil ik eindigen met een paar boekentips. Met sprookjes die de geldende gendernormen los laten.
Koning en Koning – Linda de Haan & Stern Nijland (4+) > In dit sprookje trouwt de prins uiteindelijk met een prins.
De ongelooflijke Olivia – Tjibbe Veldkamp (vertaling) (3+) > Het eigenwijze varkentje Olivia trekt zich niets aan van stereotype sekserollen.
Roodkapje was een toffe meid – Marjet Huiberts en Wendy Panders (6+) >Geen getrut, in dit boek worden gender en etnische clichés brutaal op z’n kop gezet.
Dan wel geen sprookjes maar bekende boeken waarin heel terloops conventionele genderrollen niet vanzelfsprekend worden opgenomen zijn o.a.: Otje, Floddertje en Pipi Langkous . Misschien niet voor niets dat deze nog steeds graag (voor) gelezen worden.