Sommige ouders (of professionals) vinden het lastig om te beginnen met seksuele voorlichting aan hun kind(eren).
Het begint vaak al met dat ze niet goed weten wanneer ze hiermee kunnen beginnen. Vaak wachten ouders af tot school hier wat mee gaat doen en/of ze wachten op de puberteit.
Mijn geruststelling voor ouders is dat je niet te vroeg kunt beginnen met seksuele voorlichting. En dat gaat dan niet alleen om de voortplanting en het hebben van seks. Maar juist ook om alles daar rond om heen.
Het begint bijvoorbeeld al met het benoemen van de geslachtsorganen. Hier kan je al in de babytijd mee beginnen. Zo wordt je kind zich bewuster van het eigen lijf.
In de peutertijd kan je jouw kind leren dat het lijf van hem/haar is en iemand hier niet ongevraagd aan mag komen. En laat jouw kind dus ook kiezen wie het wel of niet een kus of knuffel wil geven.
Aan kleuters kan je al op een eenvoudige manier uitleggen hoe baby’s in de buik komen.
Zo is er in iedere leeftijdsfase passende informatie met je kind te delen.
Rond het 7e levensjaar beginnen kinderen schaamtegevoelens te ontwikkelen. Voor die tijd is het voor hen nog gemakkelijk om over thema’s rondom hun eigen lijf en seks te praten. Daarna wordt het voor hen ongemakkelijker, als ze dit niet gewend zijn. Zij hebben immers als geleerd dat hier niet over gesproken wordt, dat het taboe is en dus iets om je voor te schamen.
Bij pubers zijn deze schaamtegevoelens extra aanwezig en begint het afzetten tegen ouders. In die leeftijdsfase is het daarom nog moeilijker om te starten met seksuele voorlichting. Dus als je dan begint met seksuele voorlichting, wees dan niet verbaasd dat jouw kind hier geen oren naar heeft. Geef dan echter niet op! Je kunt beter te laat dan nooit beginnen met seksueel voorlichting.
Wil je dit makkelijker maken? Pak dan het spel Verboden praatjes of een ander spel erbij.
Waarom zou je seksualiteit bespreekbaar maken?
Uit internationaal onderzoek naar relationele en seksuele vorming op jonge leeftijd blijkt dat dit ervoor zorgt dat kinderen later beter in staat zijn om zelf keuzes te maken over wat ze wel en niet prettig vinden. Zo beginnen kinderen en jongeren die seksuele voorlichting hebben gehad gemiddeld bewuster, later en beter voorbereid aan seks. Ze hebben een positiever zelfbeeld en kunnen beter bepalen wat ze willen. Daardoor is er een kleinere kans op seksueel grensoverschrijdend gedrag, een soa of een onbedoelde zwangerschap.
Heb je vragen of hulp nodig? Neem gerust contact op. Ik denk graag met je mee!