Het volgende verhaal is in het verleden aan het licht gekomen doordat ik de cursus Relaties enzo, seksuele voorlichting, gaf aan mensen met een verstandelijke beperking in een woongroep.
Er was een vrouw, van een jaartje of 40 die ik nu Birgit zal noemen. Zij deed mee aan de cursus. We hadden het over waar je wel en niet aangeraakt wil worden door een ander. En dat je niet alles goed hoeft te vinden. Dat jij mag bepalen waar iemand jou wel/niet aanraakt. Birgit vroeg toen: “En de taxichauffeur? Mag die wel aan je borsten komen?” Ik zei dat als zij dat niet wilde, hij dat dan niet mocht doen. Ze vertelde toen dat dit wel gebeurd was. Dit bleek al maanden geleden te zijn. Maar zij had hier niet eerder over verteld omdat ze niet wist wat ze ervan denken moest. Was het normaal? Moest ze het goed vinden? Het was voor haar echter wel duidelijk dat zij het niet prettig had gevonden. Maar wat doe je dan met die ervaring? Als je niet weet wat goed of fout is en bij voorkeur toch alles goed wil doen? Birgit had op dat moment niets gedaan. Totdat zij de cursus Relaties enzo volgde, waarin zij voorlichting kreeg over seksualiteit, wensen en grenzen. En voor het eerst haar ervaring vertelde.
Ik vraag me nog altijd af wat er gebeurd zou zijn als ze deze cursus niet had gehad. Hoelang was ze dan nog rond blijven lopen met deze nare ervaring….? Had het geholpen als zij begeleiders had die regelmatig het thema seksualiteit bespreekbaar maakten? Ik weet zeker dat ze haar verhaal dan sneller verteld zou hebben!
Dit verhaal toont aan hoe belangrijk het is om ook met mensen met een verstandelijke beperking te praten over seksualiteit en hen voorlichting te geven over hun eigen lijf, hun wensen en hun grenzen.
Werk jij met de doelgroep, mensen met een verstandelijke beperking en wil je leren hoe je met hen kan praten over seksualiteit? Meld je dan aan voor de eendaagse workshop waarin je leert hoe je met cliënten praat over seksualiteit. Je krijgt handige tools mee waarmee je direct in de praktijk aan de slag kunt.
Meld je hier aan! Voor de eerst volgende cursusdag op donderdag 3 november in Deventer.
Mensen met een verstandelijke beperking blijken extra kwetsbaar als het gaat om seksualiteit
Nog niet overtuigd van het belang om te praten over seksualiteit met mensen met een verstandelijke beperking?
Wist je dat bijna 2/3 van de vrouwen met een verstandelijke beperking te maken krijgen met seksueel geweld? En bijna 1/4 van de mannen met een verstandelijke beperking?
Reken maar eens uit hoeveel mensen die jij begeleid daarmee te maken hebben gehad!
En wist je ook dat mensen die eenmaal seksueel geweld hebben meegemaakt een groter risico lopen dit nog vaker mee te maken?
Ik ben ervan overtuigd dat we dit terug kunnen dringen door meer te praten over seksualiteit. Dit helpt in elk geval ook om ervaringen boven tafel te krijgen en daarmee herhaling te voorkomen! Wil jij dat ook? Meld je dan nu aan voor de eendaagse workshop in Deventer.
Kijk hier voor meer informatie en meld je snel aan!
Maak tijdens deze cursusdag kennis met het Seks is meer…. ganzenbord, ontwikkeld voor mensen met (L)VB.
Nog niet overtuigd? Of wil je gewoon meer informatie? Of wil je deze training incompany? Neem dan contact op.